Tijd om je geld op te ruimen!

Welk gevoel geeft geld jou? Ben je blij dat het er is, vind je dat geld stinkt, geld maakt je niet gelukkig, heb je altijd wel genoeg geld, of houd je van geld? Volgens ‘Het boek van overvloed’ van Sunny Nederlof en Bas Buis, leef je in schaarste of juist in overvloed. Hier heeft schaarste of overvloed niets te maken met de hoeveelheid geld die je bezit. Een miljonair kan continue schaarste ervaren en iemand met een minimum inkomen kan volledig gelukkig zijn en een gevoel van overvloed ervaren.

Het gevoel van overvloed of schaarste dat je ervaart kan ook te maken hebben met het feit dat je geen overzicht hebt over je geld. 

Weet je precies wat er bij jou inkomt en uitgaat?

Opruimen is niet alleen een praktisch gebeuren, naast het opruimen en schoonhouden van je huis/tuin/bureau/etc is het geen overbodige luxe om af en toe eens je financiën onder de loep te nemen. Naast dat prijzen dalen en stijgen, kan het zijn dat je inkomen veranderd is of dat je voor kosten komt te staan die onvermijdelijk zijn. Verschillende instanties hanteren verschillende manieren om je financiën op orde te krijgen. De ene manier is wat gebruiksvriendelijker dan de ander, maar over het algemeen kun je hier 4 basis stappen in onderscheiden: inzicht, bewustwording, invoeren en bijsturen. Tijd om je geld op te ruimen!

1. Het begint met inzicht.

Weet jij wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat? Zolang je geen inzicht hebt, blijf je makkelijk je geld uitgeven. Dit kan ertoe leiden dat je soms een keer rood staat, maar ik kom regelmatig mensen tegen die door onwetendheid een serieuzere schuld hebben opgebouwd. Dan is het eerst blinde paniek, maar daarna gaan we zo snel mogelijk inzicht creëren.

Hoe doe je dat? Heel simpel, misschien heel saai, maar wel NODIG! Begin bij het begin. Stapje voor stapje. Verzamel al je financiële gegevens (loonstrookjes, bankafschriften, rekeningen, aanmaningen, etc) om op een rij te zetten wat er maandelijks inkomt en uitgaat, en of je ergens schulden hebt opgebouwd.

2. Bewustwording is nodig voordat je verder kunt.

Je weet nu wat erin komt, wat eruit gaat en hoeveel er nodig is om eventuele schulden af te lossen. Valt het mee nu je alles zo zwart op wit ziet? Of stiekem toch een beetje tegen?

Is het te overzien, of heb je hier meer hulp bij nodig? Trek vooral in het geval van (grote) schulden tijdig aan de bel bij de betrokken instanties of bij (schuld-) hulpverleners.

Wanneer je geen kei bent in cijfers vraag om hulp (bv bij familie, vrienden, budgetcoach). Schaam je asjeblieft niet, want hoe sneller je actie onderneemt hoe sneller je eruit komt!

3. Invoeren van nieuwe gewoonten is vaak het moeilijkste gedeelte.

Welke conclusies heb je uit bovenstaande 2 punten kunnen trekken? Ben je geschrokken van je uitgavepatroon, of weet je nu ineens waar je geld ‘weglekt’? Welke acties ga je ondernemen? Waar kun je besparen, waar kun je meer inkomen genereren, geef je soms te snel geld uit aan leuke dingen terwijl je met een extra 50 euro per maand sneller van je schuld af bent?

Omdat er aan een ander financieel regime voeren best heftige consequenties kunnen zitten, voor jezelf en je familie, is het raadzaam om dit proces met je hele familie te bespreken (en aan te gaan!).

4. Bijsturen waar nodig.

Wanneer je aan de slag bent gegaan met je financiën en je hebt een aantal aanpassingen gedaan aan je levensstijl, is het handig om kritisch te blijven en jezelf bij te sturen waar nodig. Misschien ben je meer gaan verdienen en wil je dat gaan sparen om een buffer aan te leggen voor onvoorziene omstandigheden. Maak dan meteen een automatische overboeking naar je spaarrekening. Schiet je snel weer in oude gewoonten (bv een duur broodje kopen bij het tankstation ipv je lunch meenemen), probeer meteen de dag daarna weer op het goede spoor te komen.

Beloon jezelf en je gezin ook af en toe als jullie een doel bereikt hebben. Jullie hebben bv benzine bespaard door 1x in de week lekker op de fiets naar school/werk te gaan. Na een flink aantal weken hebben jullie samen genoeg gespaard voor bv een dagje pretpark. Zo leer je ook je kinderen op een speelse manier omgaan met geld.


Gingen deze stappen je te snel, of heb je hier hulp bij nodig. Geen nood. De OpruimExpert is hard voor jullie bezig om een uitgebreid stappenplan te maken, zodat je zelf stap voor stap overzicht in je financiën krijgt. Hierover in een volgende nieuwsbrief meer informatie.

Kun je niet wachten, dan kun je vast een begin maken door al je financiële gegevens op 1 plek bij elkaar te verzamelen. Doe dit bij voorkeur in een mooie doos of vrolijke ordner, dan begin je alvast een positief gevoel te ontwikkelen bij financiële zaken!

En om weer bij het begin terug te komen: een goed gevoel over geld is de beste basis om Overvloed te creëren!

Daarnaast ben ik ontzettend benieuwd naar alle handige tips die jullie in de loop der jaren zijn gaan gebruiken om te besparen, om beter overzicht te krijgen/houden en om op te ruimen. Laat ze vooral hieronder achter, zodat we elkaar ermee kunnen helpen. Op mijn nieuwe website komt hiervoor een speciale pagina met de beste tips. Op mijn pinterest pagina vind je nu al een hele lading tips vanuit de hele wereld.