Inspiratie
Claudia Molegraaf-Straat
Inspiratie
08/16/2016
4 min
0

7 Tips voor leuk, duurzaam en portemonnee vriendelijk opruimen

08/16/2016
4 min
0

Duurzaam-opruimen | De OpruimExpertOpruimen en schoonmaken is soms tijdrovend, maar het hoeft geen onbegonnen zaak te zijn. Maar hoe hou je het vol en hoe hou je het leuk?

In deze blog 7 tips en initiatieven om opruimen leuk te houden, duurzaam te maken en ook nog eens geld te besparen.

’21 dagen theorie’

Een nieuwe gewoonte heeft tijd nodig om in te slijten. Letterlijk. Het schijnt 21 dagen te duren voordat je een nieuwe gewoonte onder de knie hebt. Stop je eerder, dan gaan de 21 dagen gewoon weer opnieuw tellen. Dit is precies waarom het zo moeilijk is om je goede voornemen vol te houden. Je begint, je stopt na een paar dagen en je begint opnieuw, je stopt weer en begint weer opnieuw, totdat je er zo klaar mee bent dat je opgeeft.

Nu weet je dus dat het niet aan jou ligt, maar aan je lichaam ? Begin gewoon opnieuw en het komt goed! En mocht je hulp nodig hebben met opruimen of organiseren van je huis(houden), werkplek of bedrijf, dan kun je altijd contact met me opnemen!

Vele handen maken licht werk

Maak het niet alleen jouw goede gewoonte, maar die van het hele gezin. Het is niet alleen een kwestie van opruimen, maar ook een kwestie van alles terug leggen op de daarvoor afgesproken plek. Leg de ‘21 dagen theorie’ aan ze uit, vraag of ze jou eraan willen herinneren als je iets niet teruglegt en vertel dat jij dat ook bij hen zal doen. Totdat het vanzelf gaat.

Geef duidelijk je grenzen aan

Voor de een geeft een stapel tijdschriften op tafel al een rommelig gevoel, voor de ander is dat pas wanneer je geen kopje meer op tafel kunt zetten. Praat hier met elkaar over, en kom tot een compromis. Dat kan zijn ‘we ruimen de tafel leeg alls deze half vol is’, of ‘voor het naar bed gaan ruimen we op, zodat we ’s morgens opgeruimd beneden komen’. Net wat voor jullie werkt.

Maak een recycle punt

Spreek met je gezin een vaste plek aan in huis waar jullie recycle punt zich bevindt (bv in de gang, de berging of de trapkast). Koop kratten, of versier met je kinderen stevige kartonnen dozen, en zet erop wat erin gaat. Batterijen/chemisch afval (zo hoog mogelijk voor kleine kinderen), glas, statiegeld, papier, kringloop, etc. Zo kan iedereen zijn spullen meteen wegbergen, en hoef je alleen de dozen achter in de auto te zetten als je langs één van de aflever punten komt.

Ik heb zelf ook nog een mandje genaamd ‘meeneem’ bij de voordeur staan. Daarin leg ik alle voorwerpen die ik in huis tegen kom voor anderen. Een boek geleend van een vriend, kinderspeelgoed dat is blijven liggen, DE-spaarpunten voor een vriendin, etc. Zo blijft het niet onnodig lang in mijn huis liggen.

Duurzaam opruimen | De OpruimExpert

Geef eens een ruil feestje na het opruimen

Misschien heb je na een opruimsessie wel zoveel leuke boeken, kleding, etc om weg te doen, maar vind je marktplaats of weggeefgroepen te veel werk, denk dan eens aan een ruil feestje.

Ongeveer 2x per jaar heb ik met vriendinnen zo’n middag of avond. Iedereen neemt wat lekkers te eten of te drinken mee, en natuurlijk de te ruilen spullen. In ons geval voornamelijk kleding. Altijd gezellig en soms levert het passen hilarische taferelen op. Iedereen is van haar ‘zooi’ af en je gaat altijd weer met iets leuks naar huis. Win-win!

Pimp je spullen

Laat je creativiteit de vrije loop. Verf een paar vale of verschoten kledingstukken in een hippe kleur, vervang knopen of maak van 2 kledingstukken 1 nieuw kledingstuk. Dat handige ladekastje wordt ineens heel hip als je het een kleur van nu geeft. Vervang de handgrepen en het kan weer jaren mee. Met een metertje stof maak je in een handomdraai nieuwe kussenhoesjes. Of gebruik daarvoor die heerlijke zachte trui die je nooit meer draagt.

Op mijn Pinterest pagina vind je een heel aantal creatieve ideeën om met weinig middelen iets geweldigs te maken.

Verstelmandjes avond

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een kledingstuk uit de kast haalt om voor de zoveelste keer te ontdekken dat de knoop eraf is, of dat er een klein gaatje in zit. Een beugel die uit een bh kruipt is ook ‘zo’n leuke’. Weggooien is zonde, maar dragen doe je niet meer…

Vanaf nu leg je dit kledingstuik niet meer in de kast maar in je verstel mandje. Wie weet heb je nog ergens een mooi mandje staan dat daar perfect voor geschikt is. Als je er geen hebt kun je er een kopen, maar wel in een kleur waar je blij van wordt of die prachtig bij je interieur staat! Mocht je nog geen naald en draad hebben, voor heel weinig schaf je al een setje met verschillende kleuren garen aan.

De eerst volgende keer dat er een zoete zwijmelfilm op tv komt (die je heerlijk voor de 10e keer gaan kijken ;-)) neem je je mandje erbij. Jij lekker kijken en voor je het weet heeft je favoriete broek weer een knoop, en valt er niets meer door dat gat uit je jaszak.

Uitnodiging

Wanneer je (nog) niet zo handig bent met naald en draad, of als je van jezelf weet dat je hier geen zin in hebt, wil ik je graag uitnodigen voor mijn ‘Verstelmandjes Avond’. Neem je verstelmandje (en toebehoren) mee, en onder het genot van een kopje thee of koffie kletsen we ons wel door die berg verstelwerk heen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie leuke, duurzame en portemonnee vriendelijke tips. Laat je het me hieronder in een reactie weten?

Reacties
Categorieën