Diversen
Claudia Molegraaf-Straat
Diversen
06/28/2016
4 min
0

Bewaren of wegdoen?

06/28/2016
4 min
0

9 punten om het makkelijker te maken!

Kiezen bij emotionele spullen | De OpruimExpertVol frisse moed begin je aan je voorjaarsschoonmaak, en dan sta je ineens oog in oog met al die leuke spullen die in de loop der jaren ongemerkt je huis zijn binnen gekomen. Het overweldigt je een beetje, dus wat nu? 

Heel kort door de bocht: Diep ademhalen en van links naar rechts, van boven naar beneden te werk gaan, en keuzes maken. Bewaren of wegdoen?
Minder kort door de bocht: In een artikel van vorig jaar ging ik uitvoerig in op de praktische kant van het opruimen (dat artikel vind je hier). Hieronder geef ik je de stappen voor de emotionele kant van het opruimen. 

Chaos | De OpruimExpertWe hebben allemaal zo onze spullen. Het één komt je huis in en gaat er meteen weer uit (bv folders, de krant, verpakkingen van eten). Het ander blijft een tijdje, om na één of meer jaren weer te vertrekken (bv kleding, speelgoed, kleine huishoudelijke apparaten, meubilair). En sommige spullen blijven een leven lang bij je (bv een aandenken aan een geliefd persoon, een mooie souvenir van vakantie, je trouwjurk, kleertjes/knuffels van je kinderen).

Welke spullen heb jij de afgelopen jaren je huis binnen gebracht, en nog belangrijker, welke waarde heb je aan die spullen gehangen? Misschien heb je iets gekocht in een opwelling, en was het voor even leuk. Misschien was je met vriendinnen en vonden zij dat jurkje geweldig mooi bij je staan, heb je het gekocht (terwijl jij weet dat je NOOIT jurkjes draagt…), en hangt het ongebruikt in de kast. Misschien had je iets nodig, heeft het jaren lang zijn goede dienst bewezen, maar staat het nu op zolder te verstoffen.

Bij het opruimen van je spullen zul je merken dat sommige items moeiteloos weggegooid/weggegeven kunnen worden. Terwijl je bij andere voorwerpen zo snel niet weet wat je er nu mee aan moet.

Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het maken van je beslissing.

Beantwoordt ze met JA of NEE:

  • Is dit voorwerp de moeite waard om mee te nemen bij een verhuizing?
  • Is dit voorwerp in het afgelopen jaar gebruikt?
  • Heeft het een functie in de nabije toekomst (is het nuttig)?
  • Vind ik het mooi?
  • Past het nog bij me?
  • Wil ik dit voorwerp nog wel in mijn huis hebben?
  • Heeft het (grote) financiële waarde?
  • Heeft het emotionele waarde voor me?
  • Gebeurt er iets verschrikkelijks als ik dit weg doe?

Niet alle vragen zullen van toepassing zijn op de spullen die door je handen gaan. En wanneer je bezig bent, zul je merken dat je steeds makkelijker een beslissing kunt maken, zonder alle vragen stuk voor stuk te beantwoorden (zeker als je een zelfde soort item tegenkomt waar je al een keuze over hebt gemaakt).

Kiezen voor opruimen | De OpruimEpertOver het algemeen geldt: drie of meer keer NEE, dan is het tijd om afscheid te nemen. Gooi weg, geef (of verkoop) het aan iemand die het beter kan gebruiken. Breng het naar een kringloopwinkel, of breng het naar de stort.

Wanneer je bij emotionele waarde ‘JA’ hebt geantwoord, maar verder in ieder geval drie keer ‘NEE’, dan kan een tussenstap fijn zijn. Leg het op een ‘twijfel’ stapel en ga na een uurtje nogmaals door deze stapel. Nog steeds te veel emotie? Ga voor jezelf na welke emotie er aan vast zit, positief of negatief? Hoe zou je de herinnering aan het voorwerp (en dus de emotie) kunnen bewaren? Een mooie foto, een ritueel als afscheid, of iets anders wat voor jou werkt.

Het maakt niet uit waarom je iets wilt bewaren, zolang het maar een positieve keuze is en niet ‘tegen wil en dank’.

Tot slot een paar vaak aangehaalde voorwerpen:

Dat lelijke schilderij dat je ooit cadeau hebt gekregen.
Het is aan jou cadeau gedaan, het is nu van jou, dus jij mag beslissen of het weggaat. Breng het naar de kringloop of gooi het weg!
Je zou nog kunnen overwegen om het terug te geven aan de persoon met de opmerking: Ik heb er jaren van genoten, het past nu niet meer bij me, ik breng het naar de kringloop of wil je het terug?
Trap niet in de valkuil door aan je vraag ‘mag ik het wegdoen’ ‘toe te voegen, want dan zou het antwoord wel eens nee kunnen zijn, en dan zit je er nog steeds mee…

Dat mooie/dure/te kleine kledingstuk dat je bewaart voor als je ooit een speciale gelegenheid hebt/die paar kilo’s kwijt bent.
Gaat niet gebeuren! Voor een speciaal feest ga je shoppen voor een nieuwe outfit, die weinig kilo’s van 20 jaar geleden staan je nu niet meer (geloof me, je bent een volwassen vrouw, je wilt er niet meer uitzien als een schoolmeisje van 16 ;-)). En als laatste: tegen de tijd dat er echt een gelegenheid is om het kledingstuk aan
te trekken, kijk je in de spiegel en ga je heel hard lachen. Het is zo hopeloos uit de mode dat je het niet eens meer aan wilt!
In de kleding container ermee!

Dat stuk hout wat eigenlijk nog best goed is.
Wanneer je niet iedere week een meubelstuk in elkaar zet, is de kans dat je zo’n stuk hout nog gaat gebruiken nihil. Bij een volgende grote klus ga je naar de bouwmarkt om voor het hele project mooi nieuw hout te halen. Gooi het weg, of leuker, gooi het in de vuurkorf (mits er natuurlijk geen fineer of verflaag op zit)!

Succes!

Reacties
Categorieën