Inspiratie
Claudia Molegraaf-Straat
Inspiratie
08/16/2016
4 min
0

Voorjaarsschoonmaak - goede herinneringen aan oma

08/16/2016
4 min
0

Schoonmaken | De OpruimExpertSchoonmaak-super-oma

Zondag is het Moederdag en voor het eerst ben ik ook zelf ‘aan de beurt’. Pappa ging gister met dochter Emma op stap en ik mocht niet mee ;-). Dus zo is dat al die jaren voor mijn moeder geweest, mijn zusje en ik met pappa naar de stad om mooie cadeautjes uit te zoeken voor mamma, en dan op zondag morgen ontbijt op bed.

En dan gaan mijn gedachten verder terug in de tijd… want mijn moeder had natuurlijk zelf ook een moeder. Wat vond zij van moederdag? Ik kan het haar niet meer vragen, want helaas is ze ons een aantal jaar geleden ontvallen op de respectabele leeftijd van 91 jaar! Met 10 kinderen, 23 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen voelde ze zich in ieder geval een gezegend mens.

Omdat mijn oma aan de andere kant van het land woonde zagen we haar niet heel vaak, maar als we haar zagen was het altijd goed. En ook al kende ik haar niet zo goed als mijn neefjes en nichtjes die bij haar om de hoek woonden, ik lijk toch op haar. Want als ik niet een beetje van haar poetsmanie, opruimwoede en organisatie skills in mijn genen had meegekregen, dan was ik dit bedrijf waarschijnlijk nooit begonnen ?

Dit artikel gaat over schoonmaken. En speciaal voor Moederdag is het ook een beetje een eerbetoon aan mijn super schoonmaak oma! 

Na opruimen en loslaten komt de schoonmaak

Wanneer je bezig bent met opruimen en loslaten, komt onvermijdelijk de volgende stap: schoonmaken. Het klinkt zo simpel, een emmer sop, flink poetsen en je hebt een heerlijk fris ruikende kamer. Zijn er nog handige tips? Jazeker! Teveel ook om in 1 artikel te benoemen, dus beperk ik me tot de basis.

Oma’s tip: pak alles aan en deins nergens voor terug. Nooit zeggen dat iets niet gaat, eerst doen, en als het niet lukt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Voordat je begint bekijk je de ruimte met een kritische blik. ‘Wat heb ik schoon te maken, waar moet ik beginnen en wat heb ik allemaal nodig?’

Als voorbeeld de slaapkamer: Je hebt eerder de kledingkast onder handen genomen. Oude kleding en schoenen zijn weg en het tv kastje en de nachtkastjes zijn opgeruimd. Die oude koffer en die stapel boeken zijn onder het bed vandaan gehaald en opgeborgen.

Wat wil je allemaal gaan doen? Gordijnen wassen en ramen lappen. Kasten uitsoppen, stoffen, je matras omkeren, stofzuigen (ook in alle hoekjes en onder het bed) en dweilen.

Je hebt nodig: Een bakje om de gordijnringen of -haakjes in te doen, en een schroevendraaier als er een soort slotje op het einde van de gordijnrails zit. Een krat of stevige doos. Een emmer, schoonmaakmiddel, toebehoren voor het ramen lappen, poetsdoeken, een theedoek, een dweil en een stofzuiger.

Oma’s tip: werk van boven naar beneden. Wanneer je eerst stofzuigt en daarna stoft, kun je nogmaals stofzuigen. Zonde van alle moeite!

Schoonmaak mandje | De OpruimExpertWerkvolgorde: Stop alle losse snuisterijen/boeken/etc in een stevige doos. Gordijnen afhalen (haakjes eruit) en in de was. Bed afhalen en matras keren. Ramen lappen, inclusief houtwerk en vensterbank (ook het raampje boven de deur van de slaapkamer). Boven- en zijkant van de kasten, gordijnrails, lampenkappen, schilderijlijsten, deur, klink en deurpost vochtig afnemen (mits er iets niet tegen vocht kan). Zo nodig met een droge theedoek droogvegen om strepen te voorkomen.

Binnenkant kledingkast, binnen en buitenkant van de deuren van de kledingkast. Kleine kastjes, binnen en buitenkant. Verwarming en plinten. Alles vochtig afnemen. Stofzuigen en dweilen.

Wanneer de gordijnen uit de was komen kan het beddengoed erin. Gordijnen drogen op droogrek of als ze niet heel vochtig zijn meteen ophangen (op die manier drogen ze zo glad mogelijk op en hoef je minder te strijken).

Snuisterijen afnemen en terugzetten op hun plek. Wanneer nodig gordijnen strijken. Bed opmaken.

Klaar! Op naar de volgende.

Nog meer herinneringen aan oma

Herinnering van een tante:  Ieder voorjaar hield oma grote schoonmaak. Dan gingen de matrassen naar buiten, gordijnen werden gewassen, en alles werd gepoetst, de kokosmatten uit de keuken en kamer werden buiten geklopt met de mattenklopper (dit gebeurde regelmatig). Alles in huis werd schoongemaakt.

Tegenwoordig houden we niet meer ieder voorjaar grote schoonmaak. We hebben geen kolenkachel meer die langzaam een roet laagje achterlaat op de kasten. We hoeven niet meer te wachten totdat kou en vocht uit ons huis getrokken zijn, we hebben cv. We hoeven niet met een bezem en stoffer en blik door het huis, we hebben een stofzuiger. Wij doen onze grote schoonmaak verspreid over het jaar, kamer voor kamer.

Oma’s tip: wanneer je alles bijhoud (de was, de strijk, kasten opruimen, etc) kost het je maar even tijd, en heb je niet ineens een hele berg weg te werken.

Vroeger had je een complete dagtaak aan een huishouden met zoveel kinderen. Tegenwoordig werken we en doen we alle huishoudelijke taken ‘er nog even bij’.

Oma’s tip: altijd een schone vaatdoek op het aanrecht. Hiermee veeg je snel een kindersnoetje, handjes, speelgoed, etc schoon, zodat niets hoeft te plakken. Mijn moeder nam altijd een vochtige vaatdoek mee in een boterhamzakje voor alle kleefhandjes onderweg. Dus als je even geen snoetenpoetsers bij de hand hebt…

Je kunt natuurlijk ook proberen te voorkomen dat er veel op te ruimen valt ?

Gevleugelde uitspraak van oma: ‘kleine kindjes, kleine beetjes’. Wanneer we dan zouden knoeien werd er niet zoveel vies. We kregen dus limonade uit een kopje, de eerste keer limonade uit een glas was dan ook een memorabel moment!

Natuurlijk had oma nog veel meer tips, maar ik ben zo benieuwd naar de gouden schoonmaaktip die er bij jou naar boven komt, terwijl je dit aan het lezen bent? Misschien wel een praktische oplossing, een mooie herinnering of een gevleugelde uitspraak. Laat het ons weten, via mailtwitter of facebook of in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën